Beschermde Oorsprongsbenaming (B.O.B)

Producten die het keurmerk van de Beschermde Oorsprongsbenaming dragen moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.


Dit Europese keurmerk beschermt kwaliteitsproducten die volgens oude tradities worden gemaakt en sterke banden hebben met het gebied van oorsprong.

Naast het bieden van een wettelijke naambescherming voor deze producten, helpt de B.O.B- kwalificatie consumenten, detailhandels, chefs, distributeurs en culinaire deskundigen onderscheid te maken tussen authentieke producten en de vele imitaties.

 

Producten met het B.O.B-logo ontlenen hun bijzondere karakter aan de connectie met een bepaalde streek, waarbij in de productie of voor de bereiding gebruik gemaakt wordt van erkende know how. Deze categorie is ingesteld om namen te beschermen tegen misbruik en namaak. De  producten mogen uitsluitend in de traditionele streek worden geproduceerd.

 

Op basis van onweerlegbare historisch bewijs, statistieken, chemische en organoleptische analyses, internationale prijzen en een complete studie, erkend de Europese Unie overeenkomstig het besluit 1109/96 op het gebied van Peza als "B.O.B Peza Heraklion, Kreta" voor de olijfolie op basis van de presidentieel Besluit 61/93.

Het is een gebied dat 20 dorpen in de administratieve grenzen van de Unie die, door de traditie, met speciale know-how van de teelt techniek van de producenten en in ideale bodem- en klimaatomstandigheden van het gebied produceren de variëteit "Koroneïki" omvat.

 

De olijf wordt direct verwerkt in de particuliere olijfolie fabrieken om extra virgin olijfolie te produceren met de specifieke organoleptische kenmerken van het gebied. (Kleine zakken, direct persen na de oogst, lage temperaturen bij het ​​kneden van de olie-pasta <27 ˚C) Met continue controle van het ministerie van Landbouw en om te voldoen aan de beste voorwaarden voor voedselveiligheid en hygiëne.