CategorieŽn Olijfolie

VIRGIN OLIJFOLIE verkrijgt men alleen met bepaalde machinale of andere natuurlijke verbouwingsmethodes en onder bepaalde temperaturen, die de natuurlijke samenstelling van olijfolie niet veranderen. Verder is de olijfvrucht aan geen andere behandeling dan wassen, centrifugeren en filteren, onderhevig. De virgin olijfolie, geschikt voor consumptie, wordt in de volgende categorieën ingedeeld:

 

EXTRA VIRGIN OLIJFOLIE is een virgin olijfolie met een uitstekende smaak en aroma en heeft een zuurgraad lager dan 1%.

Bij 0,2% zuurgraad gaat het om olie van topkwaliteit. Deze traditionele verkregen extra virgin olijfolie komt uit de eerste koude persing van de olijven en is het eigenlijke vruchtensap. Hij heeft een laag gehalte aan vrije oliezuren en is van absolute topklasse wat smaak, kleur en aroma betreft.

 

KRETENZISCHE EXTRA VIRGIN OLIJFOLIE. Kreta is het belangrijkste gebied van Griekenland en van de Middellandse Zeelanden waar een unieke kwaliteit extra virgin olijfolie met rijke aromatische eigenschappen en een zeer evenwichtige smaak geproduceerd wordt. De Kretenzische extra virgin olijfolie is rijk aan enkelvoudige, onverzadigde vetzuren en natuurlijke anti-oxidanten, zoals tocoferolen, polifenolen en vitamines. Hij is zeer geschikt voor het gebruik in de keuken, maar ook als medicijn.

 

FIJNE VIRGIN OLIJFOLIE heeft een zeer goede smaak en aroma en heeft een maximale zuurgraad van 1,5%. Fijne virgin olie is koudgeperste olijfolie van de tweede persing en is geschikt voor grillen, bakken en braden.

 

SEMI-FIJNE OLIJFOLIE heeft een goede smaak en aroma en heeft een maximale zuurgraad van 3%.  Semi-fijne olijfolie is olijfolie van de derde persing en is geschikt voor het koken van groenten en soepen en minder geschikt voor salades.

 

OLIJFOLIE of ZUIVERE OLIJFOLIE is olie die uit een mengsel van geraffineerde en zuivere olijfolie bestaat. Na vermenging dient deze olie te beschikken over een aangename smaak en aroma, en licht geelgroene kleur. De maximale zuurgraad mag niet hoger zijn dan 1,5%.

 

GERAFINEERDE OLIJFOLIE wordt met behulp van raffineringsmethoden uit lampante* virgin olijfolie verkregen en heeft een maximale zuurgraad van 5%. Geraffineerde olijfolie is olie van bezinksel, dat pas na raffinering geschikt is voor consumptie en is weinig aromatisch.

 

* LAMPANTE VIRGIN OLIJFOLIE is een olijfolie met een zeer hoge zuurgraad en nare smaak, aroma en kleur. Deze olie is niet geschikt voor consumptie.