Olijfolie, de gezondste vetstof

Olijfolie is de gezondste vetstofvervanger in onze voeding, omdat hij 77% enkelvoudige onverzadigde vetzuren bevat en natuurlijk cholesterolvrij is.

 

Olijfolie bevat geen zout en een eetlepel bevat al 8% van de dagelijkse portie vitamine E. In tegenstelling tot tarwe en granen en in mindere maten gerst en haver, is 100% zuiver olijfolie glutenvrij.

 

Olijfolie verlaagt het cholesterolgehalte en helpt tegen aderverkalking, de belangrijkste doodsoorzaak in industriële landen, waar men vooral boter en reuzel in de voeding gebruikt. Zijn enkelvoudige onverzadigde olievetzuren dragen bij aan de vermindering van het totale cholesterolgehalte in het bloed en hebben een positieve werking op de HDL, de beschermfactor tegen hart- en vaatziekten.

 

Elke eetlepel olijfolie bevat 120 calorieën, dus niet meer, maar zelfs minder dan in een eetlepel boter. Het belangrijkste voordeel is dat het een sterke smaak en aroma heeft en dat men er daarom geen grote hoeveelheden nodig heeft.